Ακαρνανικά Νέα

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρόταση είχε γίνει στις 18 Απριλίου του 1982 και υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την UNESCO,Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι τα έργα των ανθρώπων και της φύσης που αξίζουν να τα διατηρήσουμε.

Είναι τα μνημεία (αντικείμενα,χώροι,τοποθεσίες αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας)αλλά και οι τεχνοτροπίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από πολιτισμούς που έζησαν ή ζούν ακόμα.

Είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα κάθε λαού.

Είναι και τα μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα της φύσης που αξίζει να μην επιτρέψουμε να καταστραφούν.

Η υλοποίηση των παραπάνω γίνεται μέσω της διεθνούς Συνθήκης για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ελλάδα υπέγραψε τη διεθνή συνθήκη το 1981 και η πρώτη Ελληνική εγγραφή στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO έγινε το 1986 με την ένταξη του Επικούρειου Απόλλωνα.

Από τότε ακολούθησαν 17 ακόμη εγγραφές με τελευταία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO υπέβαλαν το αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το έτος 2003.

Από τότε πέρασαν 22 ολόκληρα χρόνια αγώνων και επιτέλους φθάνουμε στο τέλος καθώς σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού ο φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 και τον Ιανουάριο του 2027,ο φάκελος θα κατατεθεί στην UNESCO.

Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά είναι η πιο πολύτιμη και ανεκτίμητης αξίας περιουσία μας,γιατί όπως λέει και ο Σεφέρης « Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα κομμάτι από το μέλλον».